W dniu 28 września 2024r. uczniowie naszej szkoły przyłączyli się do obchodów Światowego Dnia Jabłka. Była to najlepsza sposobność do pokazania uczniom jak wiele ten owoc ma im do zaoferowania. Jabłka są pełne witamin oraz błonnika. Ich jedzenie wpływa pozytywnie na odporność oraz zmniejsza ilość cholesterolu. Dlatego warto zachęcać wszystkich, aby jedli jabłka nie tylko od święta.
W tym dniu nasi uczniowie mieli też możliwość samodzielnego przygotowywania smakołyków wykonanych z jabłek: przygotowali soki przecierowe, wypiekali ciastka oraz sporządzili ocet jabłkowy. Uwieńczeniem zajęć był wspólny posiłek przy wspólnym stole.
Taka forma zajęć dała uczniom możliwość zdobycia i utrwalenia zdrowych nawyków żywieniowych, podstawowych technik pracy w kuchni. Dodatkowo uczniowie przypomnieli sobie zasady prawidłowego nakrywania do stołu oraz bezpiecznego korzystania ze sprzętu AGD. Utrwalili także umiejętność pracy w zespole.