„Wtorkowe” gotowanie.

W ramach zajęć rozwijających kreatywność oraz przysposobienia do pracy uczniowie klas VI-VIII PU oraz I-III PdP pod kierunkiem pani Marii Hajduk oraz Pani Joanny Urbaniec w każdy wtorek wspólnie pracują na zajęciach kulinarnych.  Uczniowie mają możliwość poznania zasad gotowania potraw, jak również podstawowych i niezbędnych technik pracy w kuchni. Dodatkowo nabywają umiejętność prawidłowego nakrywania do stołu, bezpiecznego  korzystania ze sprzętu AGD oraz poznają zasady zdrowego odżywiania.

Podczas zajęć uczestnicy dbają o estetykę i higienę całego procesu. Odkrywają nowe, ciekawe smaki, mają możliwość samodzielnie przygotować posiłek.

Każde zajęcia rozpoczynają się od przypomnienia i utrwalenia zasad BHP pracy w kuchni, zapoznania się z recepturą na daną potrawę. Uczniowie sporządzają także listę zakupów i samodzielnie nabywają potrzebne produkty w pobliskim sklepie.

Pod nadzorem nauczycieli przyrządzają różne potrawy, a uwieńczeniem kulinarnego sukcesu jest wspólny posiłek.  Do tej pory uczniowie przygotowali: zupę dyniową oraz cukiniową z grzankami, zupę pomidorową z makaronem, leczo, soki warzywno-owocowe. Mieli także możliwość upieczenia ciasta.  W naszych głowach już powstają zamysły na nowe smakowite i ciekawe dania. Mamy nadzieję, że dzięki wspólnej pracy uczniowie z niepełnosprawnością intelektualną wyrobią umiejętność samodzielnego rozwiązywania problemów kulinarnych, współpracy w kuchni, nauczą się zasad prawidłowego zachowania przy stole oraz nabędą umiejętności potrzebne w życiu dorosłym.