Moc warzyw – zdrowie na talerzu

Po raz kolejny młodzież z ZPO w Leśnicy miała możliwość wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych z zakresu innowacji pedagogicznej „Moc warzyw – zdrowie na talerzu” realizowanej w naszej placówce od grudnia 2019 r. Celem organizowanych zajęć jest rozwijanie świadomości naszych podopiecznych w zakresie prowadzenia zdrowego trybu życia i podejmowania mądrych i odpowiedzialnych wyborów w kwestii żywienia. Tematem naszych zajęć były zdrowe pasty kanapkowe. Wychowankowie pod opieką Pani Eweliny, Pani Małgosi i Pani Asi przygotowali pasty na bazie awokado i jajek, papryki czerwonej i sera feta, ziaren słonecznika i suszonych pomidorów oraz czerwonej fasoli i cebuli. Młodzież samodzielnie przygotowała produkty oraz z małą pomocą wychowawców poddała je obróbce. Pyszne pasty zostały skomponowane na bazie przygotowanych wcześniej przepisów. Wszystko zostało skonsumowane z różnymi rodzajami chleba w towarzystwie miętowej herbaty z cytryną.

Palce lizać!

 

Wielkość liter