Dzień Pizzy

 

9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Uwielbiają ją dzieci i dorośli. Potrawa ta ma wiele różnych form serwowania, choć oficjalnie wyróżnia się 50 rodzajów pizzy. Codziennie na świecie sprzedawanych jest ok. 13 milionów pudełek pizzy. Danie to kojarzy się przede wszystkim z kuchnią włoską, ale nie pochodzi z tej kultury. Pierwsze potrawy tego typu zaczęli serwować nie Rzymianie, a starożytni Grecy. Uczniowie klasy 2 i 3 szkoły podstawowej również świętowali ten dzień samodzielnie przygotowując pizzę margheritę. Margherita swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch – Marghericie Sabaudzkiej. W 1889 roku podczas wizyty królowej w Neapolu miejscowy piekarza Raffaele Esposito przygotował na jej cześć pizzę, w której podstawowymi składnikami były: pomidory, ser mozzarella i bazylia, reprezentujące narodowe barwy Włoch. Nazwano ją margherita i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy.

 

Wielkość liter